Allergia, emésztési gondok, hiperaktivitás, migrén – hogy csak
egypár példát említsünk. A címke pedig nem árul el semmit.
Foszfát a kolbászban, cisztein a zsemlében, édesítők, színezők, tartósítók
az italokban – a szakirodalom 7500 körüli preparátumot és adalékot sorol fel,
és legtöbbjükről nem tudunk semmit, még csak nem is sejtjük, hogy mire valók.
Vajon miért van szüksége az iparnak az emulgátorokra és stabilizátorokra,
hidro-kolloidokra, olvasztó sókra és az antioxidánsokra?
Minek ez a sok ízfokozó és aromatizáló segédanyag? Mindannak ellenére, hogy
az emberiség évezredekig minden további nélkül mesterséges kovász híján sütötte
a kenyerét, E 160b (lutein színezék) nélkül állította elő sajtjait, és képes
volt E 471 emulgeálótól mentesen igen finom leveseket főzni.” Így kezdődik
három német szakember (Udo Pollmer, Cornelia Hoicle és Hans-Ulrich Grimm)
legújabb, az élelmiszer-adalékokról szóló könyve.
Az élet azonban felgyorsult, a hagyományos eljárások túl sok időt vesznek
igénybe, és ma az élelmiszer-gazdaságot nem a tartósítás foglalkoztatja, hanem
valami más. Spórolnia kell, mindenekelőtt a költséges munkaerőn. A temérdek
adalékot tehát a nyersanyag gépi felhasználásához alkalmazza, így ugyanis
lehetséges, hogy a tulajdonságaikban állandóan ingadozó természetes
nyersanyagokat hozzászabja az automatikus, futószalagos gyártáshoz.
A
titok...
Ami a gyártó számára magától értetődő, az a fogyasztónak hétpecsétes titok.
A gyártás megkönnyítéséhez szükséges adalékokat ugyanis nem kötelező
feltüntetni. És az adalék még olyan árukban is engedélyezett, amelyek
„tartósítószer nélküli” feliratúak.
Miért hát ez a titkolódzás? Még egy olyan egyszerű és hétköznapi adaléktól
is, mint a tejcukor (laktóz), több százezer magyar, tízmillió német, az
észak-amerikai lakosok közül harminc-ötvenmillió kap hasmenést, hascsikarást:
az afroamerikaiak 75 és az ázsiai-amerikaiak 90 százaléka, valamint az
észak-európaiak öt és a délkelet-ázsiaiak majdnem 100 százaléka szenved
ugyanettől – de az anyag mindenki más egészségének akár még használ is.
Számtalan allergiás embernél nem lehet tudni, hogy melyik élelmiszerre reagál, és miért. Költséges és főleg idegőrlő keresgélésre vannak kárhoztatva, hogy betegségük okát felderíthessék.
Számtalan allergiás embernél nem lehet tudni, hogy melyik élelmiszerre reagál, és miért. Költséges és főleg idegőrlő keresgélésre vannak kárhoztatva, hogy betegségük okát felderíthessék.
Annál fontosabb tehát, hogy a fogyasztó – a nem allergiás is – tudja, mit
is tartalmaz a tápláléka. Az ipart kizárólag a fogyasztói engedetlenség képes
jobb belátásra bírni, az az áru tehát, ami ott marad a polcokon. Ehhez tudatos,
jogait ismerő vásárlókra van szükség. Nem vitás, ha túlságosan sok és ráadásul
ellentétes információ zúdul a nyakunkba, fennáll a veszélye, hogy a fától nem
látjuk az erdőt. Mit érnek az E-számokkal teli füzetecskék, ha általános
közhelyek mellett csak azt tudjuk meg belőlük, hogy egy bizonyos vegyület a
színezék vagy a savanyító szerepét tölti be? És mire jó egy
táplálékallergia-adatbank, ha a közember egyszerűen nem férhet hozzá?
Ijesztő
példa az ijesztő valóságról
A könyv egyik fejezete egy migrénes kisfiú esetével is foglalkozik. A
gyereknél ötéves korban kínzó fejfájások jelentkeztek. A fájdalom hetente
visszatért, és olykor napokig tartott. Gyakran hányt, naponta többször is –
mint kiderült, krónikus migrénben szenvedett. A gyerek szobáját elsötétítették,
hogy minél kevesebb inger érje, de segíteni az orvosok sem tudtak rajta, csupán
erősebbnél erősebb fájdalomcsillapítókkal kezelték. A fájdalmak azonban még
évekig nem szüneteltek.
Ez az állapot egészen addig tartott, amíg be nem került a müncheni egyetem
gyermekklinikájára, ahol évente 600 kis pácienst kezelnek, többek között
izgágasággal vagy migrénnel. Némelyiküket reuma, másokat neurodermitisz vagy
epileptikus roham kínozza. A klinikai osztályon Monika Popp terápiája
meghökkentő sikerrel jár: a szimptómák a hiperaktív gyerekek 60 százalékánál
három hét alatt elmúlnak; a migrénpáciensek 80 százaléka rövid időn belül
panaszmentes.
A terápia alatt a gyerekeknek nem kell sem színes pirulákat nyelniük, sem
csodaszereket kortyolgatniuk. A müncheni orvosok mást rendelnek el: például
csirkesültet, bárányhúst burgonyával, salátát, körtét vagy banánt. Az étrend
olykor még libasültet is tartalmaz káposztával. De nem mindig és nem
mindenkinek. A kis páciensek étrendjét személyre szabják. Csakis a tilalmak
egységesek. Mindenekelőtt: tilos a készétel, nincs virsli, nincs marhahús,
nincs sertéshús. De ketchup, reggeli cornflakes sincs, és tilos a kóla.
Miben
rejlik a megoldás?
Az osztályt Joseph Egger vezeti, aki még a nyolcvanas évek elején eltökélte
magában, hogy megcáfolja a mesterséges színezékek és tartósító anyagok
veszélyéről szóló „badarságokat”. A kutató mindennek utánajárt, és tézisének
pontosan az ellenkezőjét bizonyította be. Pácienseinek diétáját zacskós levesek
és konzervek, hamburgerek és poharas joghurtok nélkül állította össze, de a
szóját, a tehéntejet és a halat is mellőzte. Az eredmény: 76 hiperaktív gyermek
közül 62 magaviselete jelentősen javult. A 88 migrénes gyerekből álló csoportban a gyerekek 93
százalékánál eltűntek a panaszok, és egyúttal több gyermek asztmás, kiütéses
tünetei is megszűntek.
Szintén a migrén és kezelése a témája az American Chemical Society szaklap
egyik cikkének. Az egyik kutató ugyanazt a kérdést feszegeti, mint a német
kötet szerzői. – Ezek a méreganyagok komoly egészségügyi problémák
kialakulásához vezethetnek, és sokkal gyakoribbak, mint azt az ember gondolná.
Számos ételben előfordulhatnak – mondta a kutatást vezető Richard A. Mathies. –
Néhány ételnek magasabb lehet a biogén amin-szintje, de ezt nem lehet előre
tudni, mert ezek az anyagok nincsenek feltüntetve a termékek címkéin – mondja
Mathies. Egyetlen pohár bor is megemelheti a vérnyomást, felgyorsíthatja a
szívverést, és fejfájást is okozhat. – Azt gondolom, hogy bizonyos ételeken,
különösen a borokon, fel kellene tüntetni a biogén amin-tartalmukat.
A legtöbb ember szeretne egészségesen élni. Ám az
egészségtudatos életmód sokaknak a mindennapi életébe egyáltalán nem, vagy csak
nehezen beilleszthető, misztikus dolgot jelent.
A korkontroll-vizsgálatok az egyéni egészségi kockázatok idejekorán történő feltárását és személyre szabott csökkentését célozzák.
A korkontroll-vizsgálatok az egyéni egészségi kockázatok idejekorán történő feltárását és személyre szabott csökkentését célozzák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése